Personalized remodeling specialists for the twin cities

Call Now

952.926.0164

to discuss your PERSONALIZED experience

Textured Transitional Beauty

Specialty finished reclaimed wood adds a contemporary pop to cottage style white kitchen.

Project Floorplans

Click an image to view it at full size

Before & Afters

Click on an image to view it at full size

Project Details

With their children entering junior high this family knew they had to fix the current house or move … in a hurry. The family was very connected to their traditional neighborhood, school friends and the easy access that their home’s location gave them. They made the decision to stay put.

Read Full Project Details

While the second floor of the Cape Cod style home had been expanded previously, the first floor just would not serve a family with growing kids. And there was nowhere to entertain. In addition, the semi-attached garage made coming and going difficult – they had to walk around the house to enter. That had gotten really old after 10 years.

To get the kitchen addition just right, the design team worked through the challenges of this space with the owners. The specter of the upcoming appraisal and how that could scuttle the entire project had the owners up at night worrying! The plan had to have just the right mix of new space, expanded features and efficient design to bring a high enough appraisal without costing more then they could afford. The first lender failed. The second lender failed. We helped the owner’s re-work some details and find a different lender that specialized in remodeling financing. We prepared additional paper work and documentation so that the appraiser would understand the value of homes in the area. Success!

Challenges:

  • To allow a completely seamless expansion for the kitchen, a steel “C” beam was hidden in the low pitch roof of the addition. A very tight tolerance to fit.
  • At excavation, significant soil problems were found that required soil testing and changes to the footings.
  • Tight footprint with the garage in back limited the available space for an addition.
  • Contractor helped the owner through 3 rounds of appraisals to secure the financing needed to construct the project.

Homeowner needs:

  • Easy access to the backyard
  • Finishes with a classic look befitting of their Cape Cod home, and still impress the in-laws (it worked!)
  • Homework and organization center that kept the computer easy to monitor while being used by teens – without sacrificing style
  • Open entertaining space
  • Simple, clean, transitional design

Specialty products:

  • Reclaimed lap sheathing was re-purposed and given a specialty paint treatment for the island, command center and mudroom
  • Assisted owner with “heroic shopping” for just the right final fixtures and finishes. There was lots of encouragement passed on to not underestimate their instincts.
Close Details
Copyright © 2017 Bluestem Construction
Privacy Policy | Terms & Conditions